Projektmetodiker

Projektmetodiker

En viktig del inom projektledning är valet av projektmetodik. De är kanske snarlika varandra i grunden men skiljer sig från varandra i vissa delar. Många av de projektmetodiker som används på dagens företag kommer från något storbolag. Ericsson, IBM, Tieto är några IT-bolag som har tagit fram egna projektmetodiker.

Några vanliga projektmetodiker i Sverige:

- PROPS

- PPS

- PRINCE 2

- PEJL

- SCRUM

- XLPM

- PMBOK

Mer information om projektmetodikerna ovan finns på respektive hemsidor.

Projektmetodikens egentliga påverkan.

I IT-branschen jobbar idag många programledare och programkontor med att effektivisera sina projekt. Nya projektmetodiker och projektmetoder lanseras på löpande band för att lösa dagens problem med försenade projekt. Men frågan är om utvecklingen verkligen går framåt? Många tycks tro att projektledning är något nytt som måste effektiviseras. Trotts att det är ett av väldens äldsta yrken. Som en jämförelse kan man nämna att det fanns projektledare i byggbranschen redan när de byggde pyramiderna i Egypten. Vilket innebär att det finns några års erfarenhet att ta del av om man vill. Eller vill vi hellre uppfinna hjulet igen men egna nya metodiker?

Att införa nya projektmetodiker löser nämligen inte dagens problem. Jag skulle uppskatta att ett byta av projektmetodik normalt gör en total skillnad på enbart några procent. Jämfört med de enorma förseningar som bl.a. finns idag blir resultatet av en metodikoptimering därför minimal. Jag tror nämligen inte det räcker inte att rita om några processpilar för att få denna skuta på rätt kurs. Nej, det krävs ett helt ”nytt” tänk, nya prioriteringar och en ny organisation för att lyckas med detta. Mitt tips är därför att börja med de stora frågorna först innan man putsar till hörnen.

 
 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)